Slipp rör
i öronen
med Otovent

Är du förälder till ett öronbarn? Vi känner med dig! Ständiga förkylningar och öroninfektioner kan resultera i öronkatarr och röroperation. Med Otovent kan vartannat barn slippa röroperation. Häng kvar så förklarar vi hur!

Vad är öronkatarr och varför får man det?

Öronkatarr, även kallat undertryck i mellanörat, uppstår ofta i samband med förkylning eller öroninfektion. Varför, undrar du kanske?

Vid infektion eller svullnad i mellanörat kan luftningen i örat hämmas, vilket i sin tur leder till vätskeansamling och undertryck i mellanörat. Tillståndet kan vara både obehagligt och leda till hörselnedsättning.

Öronkatarr drabbar både vuxna och barn – men allra oftast barn. 7 av 10 barn upplever minst en episod av öronkatarr före sin 4-årsdag. Besvären går oftast över av sig själva men i vissa fall krävs behandling, till exempel med Otoventmetoden eller röroperation.

Behandla med Otovent

Du har säkert hört att vissa barn behöver operera in rör i öronen för att få bukt på öronkatarr. Men visste du att vartannat barn hade kunnat slippa röroperation?

Otovent är ett väldokumenterat hjälpmedel som kan användas om du eller ditt barn inte kan tryckutjämna på egen hand. Vid tryckutjämning släpper undertrycket och vätskan bakom trumhinnan försvinner. Otoventmetoden bygger på en speciellt designad ballong och ventil som tillsammans hjälper till att öppna upp örontrumpeten. Metoden är baserad på vetenskaplig forskning och är säker, effektiv och lämplig för både vuxna och barn.

Hur vet jag om mitt barn har öronkatarr?

När vätska samlas i mellanörat blir trumhinnan mindre känslig. Detta kan försämra hörseln eftersom det hindrar ljudvågor från att generera vibrationer i trumhinnan. Symtomen på undertryck i mellanörat härrör ofta från detta.

  • Dålig hörsel
  • Tal & språkproblem
  • Balansproblem

Ladda ner Otovent®-appen!

Otovent-appen gör behandlingen med Otovent engagerande och rolig – för både vuxna och barn. I appen kan du enkelt göra en markering varje gång du blåser upp en Otovent-ballong. Du kan även välja att få påminnelser, vilket säkerställer att du aldrig missar ett behandlingstillfälle.

Följ dessa enkla steg

Otovent är ett hjälpmedel som kan användas av barn och vuxna som inte kan tryckutjämna på egen hand. Otovent ska alltid användas tillsammans med en vuxen. Varje ballong kan användas för 20 uppblåsningar.

En lätt töjning samt uppblås av ballongen innan första användning ska göras för att underlätta.

Ansluta

Fäst ballongen på nässtycket. Håll den runda delen av nässtycket stadigt mot din ena näsborre. Stäng den andra näsborren med pekfingret och se till att den är helt stängd.

Blåsa upp

Ta ett djupt andetag, stäng munnen och blås försiktigt men bestämt upp ballongen till en grapefrukts storlek (10–12 cm). När ballongen är uppblåst, svälj ett par gånger.

Upprepa

Upprepa processen med den andra näsborren. Behandlingen fungerar när du upplever ett ”klick” i örat.