Behandla undertryck i mellanörat med Otovent®

De flesta barn lider av undertryck i mellanörat någon gång i barndomen. Undertryck i mellanörat tenderar att utvecklas efter en förkylning eller öroninfektion. 7 av 10 barn upplever minst en episod av undertryck i mellanörat före sin 4-årsdag. Pojkar drabbas oftare än flickor.
Otovent kan hjälpa till!

Vad är undertryck i mellanörat (SOM)

Undertryck i mellanörat sker när vätska ansamlar sig i mellanörat. Denna vätska är inte var och det är inte ett tecken på infektion. Vätskeansamling beror vanligtvis på att membranet i örontrumpeten sväller så att det inte kan öppnas och utjämna trycket. Detta skapar undertryck som kan göra att vätska samlas och helt eller delvis fyller mellanörat, vilket gör trumhinnan mindre flexibel. Hörseln är nedsatt och ljudvågorna dämpas. Det känns som att dina öron är blockerade.

Hur vet jag om mitt barn har undertryck i mellanörat?

När vätska samlas i mellanörat blir trumhinnan mindre känslig. Detta kan försämra hörseln eftersom det hindrar ljudvågor från att generera vibrationer i trumhinnan. Symtomen på undertryck i mellanörat härrör ofta från detta.

  • Dålig hörsel
  • Tal & språkproblem
  • Balansproblem

Följ dessa enkla steg

Otovent är ett hjälpmedel som kan användas av barn och vuxna som inte kan tryckutjämna på egen hand. Otovent ska alltid användas tillsammans med en vuxen. Varje ballong kan användas för 20 uppblåsningar.

En lätt töjning samt uppblås av ballongen innan första användning ska göras för att underlätta.

Ansluta

Fäst ballongen på nässtycket. Håll den runda delen av nässtycket stadigt mot din ena näsborre. Stäng den andra näsborren med pekfingret och se till att den är helt stängd.

Blåsa upp

Ta ett djupt andetag, stäng munnen och blås försiktigt men bestämt upp ballongen till en grapefrukts storlek (10–12 cm). När ballongen är uppblåst, svälj ett par gånger.

Upprepa

Upprepa processen med den andra näsborren. Behandlingen fungerar när du upplever ett ”klick” i örat.